Chirurgia Feței

BLEFAROPLASTIA

     Blefaroplastia reprezintă intervenția chirurgicală care are ca scop întinerirea zonei perioculare. Modificările produse la nivelul pleoapelor odată cu înaintarea în vârstă, sunt vizibile și deranjante pentru majoritatea pacienților. Excesul de piele de la nivelul pleoapei superioare conferă o senzație de greutate și un aspect obosit,  în cazurile mai avansate deschiderea pleoapei poate fi mai dificilă și uneori incompletă, și poate chiar să limiteze câmpul vizual. La nivelul pleoapei inferioare, excesul de piele se traduce prin aspectul creponat al tegumentului și riduri care nu pot fi eliminate eficient prin tratamente nechirurgicale. De asemenea, atât la nivelul pleoapei superioare cât și al celei inferioare se observă hernierea grăsimii perioculare sub forma unor ”pungi” care conferă pacientului un aspect obosit și supărat.

     Operația constă în eliminarea excesului de piele și grasime prin incizii ascunse în pliul pleoapei superioare, respectiv sub linia genelor pleoapei inferioare, în așa fel încât după vindecare cicatricile să fie aproape invizibile. În cazul în care nu există exces de piele, ci doar de grăsime, intervenția se poate efectua fără incizii la piele (fără cicatrici), prin interiorul pleoapei, operație ce poartă numele de blefaroplastie transconjuntivală.

     De blefaroplastie beneficiază atât femeile cât și bărbații, și se realizează sub anestezie locală sau generală, lucru pe care îl vom stabili în cadrul consultației.

     Această intervenție este una dintre operațiile estetice cu rezultate spectaculoase, deoarece înlocuiește aspectul îmbătrînit și obosit al privirii, cu unul tânăr, odihnit, dinamic.

     Tehnica chirurgicală, precum și indicațiile pre- și postoperatorii vor fi discutate în detaliu în cadrul consultației.

RINOPLASTIE

    Piramida nazală reprezintă elementul central al feței, motiv pentru care mulți pacienți sunt deranjați de eventualele imperfecțiuni. Scopul intervenției poate fi atât unul estetic, cât și funcțional, ameliorându-se și funcția respiratorie împreună cu aspectul extern.

    Operația se realizează sub anestezie generală și constă în efectuarea unei incizii mici la nivelul columelei nazale, prelungită cu incizii în interiorul narinelor, care nu vor fi vizibile la exterior. Acest abord ne oferă acces la structurile nazale care necesită transformare: partea osoasa, cartilajele, septul nazal, care vor fi remodelate pentru obținerea formei dorite, în armonie cu restul trăsăturilor faciale ale pacientului, și desigur, în limitele pe care ni le impune anatomia fiecăruia.

    După intervenție, piramida nazală va ajunge la forma sa finală în timp, necesitând până la un an de zile pentru obținerea rezultatului definitiv.

    Detaliile intervenției chirurgicale și a tehnicii operatorii potrivite fiecărui pacient se vor stabili în cadrul consultației.

OTOPLASTIE

    Otoplastia reprezintă intervenția chirurgicală de remodelare a urechilor decolate (adică urechi depărtate de cap, cunoscute sub denumirea populară de ”urechi clăpăuge”). În cadrul otoplastiei putem modifica atât poziția urechilor față de cap, atașând pavilionul auricular în poziția corectă, cât și structura cartilajului auricular care este deseori deficitară, cu o formare incompletă a reliefului clasic.

    Intervenția constă în efectuarea unei incizii în spatele urechii, cu decolarea pielii pentru a permite accesul la structurile cartilaginoase, modelarea cartilajului si fixarea pavilionului auricular în poziția optimă. Recuperarea este ușoară, însă timp de câteva săptămâni va fi necesară purtarea unei bentițe, inițial tot timpul, iar mai apoi doar pe parcursul nopții, pentru a asigura stabilitatea rezultatului.

    Operația se realizează sub anestezie generală, pentru confortul sporit al pacientului. Tehnica chirurgicală, precum și indicațiile pre- și postoperatorii vor fi discutate în detaliu în cadrul consultației.

LIFTING FACIAL SI CERVICO-FACIAL

    Liftingul facial și cervico-facial reprezintă intervenții chirurgicale din ce în ce mai solicitate.  Efectele înaintării în vârstă sunt mai vizibile la nivelul feței; în timp, producția de colagen și elastină scade, ceea ce conduce la o lipsă de fermitate a pielii și implicit la pierderea volumului facial, la repoziționarea inferioară a pomeților, pierderea definiției liniei mandibulare și apariția unor riduri si șanturi, cum sunt de exemplu șanțurile nazogeniene. Datorită acestor modificări, pacienții pot avea un aspect supărat, trist sau obosit, fără ca de fapt să resimtă acest lucru.

    Cât timp modificările sunt incipiente, le putem trata minim-invaziv, cu ajutorul fillerelor cu acid hialuronic, al toxinei botulinice sau chiar prin transfer de grăsime proprie. Când însă pierderea volumului facial și a conturului sunt mai avansate, corectarea acestora nu se mai poate realiza decât cu ajutorul bisturiului, prin diferite tehnici de lifting de la cele mai simple la unele complexe, cu rezultate mai spectaculoase și mai stabile, dar cu timp de recuperare mai lung.

    Tehnica operatorie constă în eliminarea excesului de piele de la nivel facial și/sau cervical, și repoziționarea stratului subiacent. Deseori intervenția se asociază cu blefaroplastia superioară și inferioară, sau cu transfer de grasime proprie, pentru a obține un rezultat natural și armonios.

    Intervenția se efectuează sub anestezie generală și este necesară internarea în clinică  una sau mai multe zile, în funcție de tehnica aleasă. Trebuie reținut că această operație este complexă, iar recuperarea postoperatorie are o durată mai mare față de alte intervenții chirurgicale.

    Cea mai potrivită abordare, detaliile tehnice și indicațiile pre- si postoperatorii se vor stabili în cadrul consultației.

LIPOTRANSFER

    Înaintarea în vârstă este marcată de pierderea volumului facial și de repoziționarea defectuoasă  (coborârea)  depozitelor de grăsime restante. Înțelegerea acestui fenomen a dat naștere unei soluții terapeutice ingenioase, si anume transferul de grăsime proprie la nivelul compartimentelor deficitare, la nivelul șanțurilor (ex. șanțul nazogenian), al cearcănelor sau la nivelul buzelor. Un alt beneficiu al lipotransferului este îmbunătățirea aspectului zonei donatoare, de unde recoltăm grăsimea.

    Tehnica operatorie constă în prelevarea de grăsime din anumite zone în care avem o cantitate suficientă (abdomen, șolduri, coapse) prin lipoaspirație, prelucrarea ei în funcție de zona pe care dorim să o modelăm și injectarea acesteia cu ajutorul unor canule în regiunile vizate.

    Trebuie reținut faptul că nu va supraviețui întreaga cantitate de grăsime, ci undeva între 30-50%, motiv pentru care uneori este necesară și o a 2-a ședința de lipofilling.

    Rezultatele sunt frumoase, naturale și stabile pe termen lung. Intervenția se realizează sub anestezie generală și necesită o noapte de spitalizare.

    Detaliile cu privire la indicațiile pre- si postoperatorii le vom discuta în cadrul consultației.

LIPOASPIRAȚIE GUȘĂ

    Această intervenție se adresează pacienților care au un exces de grasime sub bărbie, situație cunoscută sub denumirea de ”gușă” sau ”bărbie dublă”. Deși uneori ea se poate asocia cu un exces adipos generalizat, deseori este prezentă și la persoane cu greutate normală.

    Tehnica operatorie constă în lipoaspirația acestui exces adipos. Este important ca pacientul să aibă o bună calitate a pielii, cu elasticitate păstrată, astfel încât după intervenție, pielea să se redistribuie uniform. În cazul în care tegumentul este flasc și în exces, lipoaspirația simplă va conduce la rezultate nesatisfăcătoare, iar  indicația operatorie este de lifting chirurgical.

    Intervenția se poate realiza cu anestezie locală sau generală, în funcție de dimensiunile zonei de aspirat și de alte criterii ce vor fi evaluate în cadrul consultației.

    Tehnica chirurgicală, precum și indicațiile pre- și postoperatorii vor fi discutate în detaliu în cadrul consultației.