Medicină estetică – tratamente minim invazive

s

INJECTARE DE ACID HIALURONIC

    Acidul hialuronic este produs în mod natural în corpul nostru. Odată cu înaintarea în vârstă are loc o scădere a producției proprii de acid hialuronic, proces ce conduce la diminuarea evidentă a calității pielii.

    Produsul injectabil, sub formă de gel, cu diferite grade de reticulare în funcție de zona căreia îi este dedicat, este ambalat în seringi preumplute pentru administrare individuală.

    Tratamentul cu acid hialuronic are multiple indicații:

  • Restaurarea volumelor faciale pierdute odată cu înaintarea în vârstă
  • Îmbunătățirea volumului unor zone subdimensionate congenital și construirea armoniei faciale (buze, pomeți, menton etc)
  • Conturarea feței și îmbunătățirea proporțiilor
  • Reducerea șanțurilor ce apar în timp prin dislocarea compartimentelor adipoase
  • Estomparea ridurilor fine
  • Îmbunătățirea texturii tegumentului

    Efectele tratamentului cu acid hialuronic nu se rezumă strict la cele enumerate anterior, ci aduc și beneficii pe termen lung, cum ar fi îmbunatatirea texturii pielii prin stimularea producției de colagen și hidratare internă.

    Rezultatele tratamentului cu acid hialuronic sunt vizibile imediat post procedură și continuă să se îmbunătățească în următoarele săptămâni, până la obținerea efectului stabil.

    Durata efectului depinde de tipul de acid hialuronic utilizat, de zona injectată dar și de particularitățile pacientului, și se încadrează între 6 și 24  de luni.

    Cele mai frecvente proceduri de injectare a acidului hialuronic cuprind zona buzelor, pomeților, cearcănelor, santurilor nazo-geniene, ridurilor periorale, tâmplelor, conturarea liniei mandibulare și “full-face” sau procedura de abordare integrală a feței în scop de volumizare, reconturare și rejuvenare.

    Augmentarea buzelor cu acid hialuronic este indicata atât la pacientele tinere care își doresc un volum mai mare și un aspect mai hidratat al buzelor, cât și pacientelor mature, care au pierdut în timp volumul inițial sau au dezvoltat mici riduri la nivelul buzelor. În funcție de produsul folosit, de cantitățile și modul de injectare, se pot obține rezultate diferite, începând de la o mărire subtilă, cu un aspect hidratat al buzelor și până la buze voluminoase și senzuale.

    Augmentarea pomeților este o procedură efectuată frecvent, care restabilește volumul pierdut sau conturează porțiunea superioară a obrajilor. Odată cu trecerea timpului are loc o coborâre a țesutului adipos din partea superioară a feței, generând un deficit care conferă un aspect trist și obosit. Pomeții bine definiți sunt asociați cu tinerețea și frumusețea.

    Cearcănele pot fi prezente atât la persoane tinere, cât și la persoane mai în vârstă. Ele creează un aspect trist și obosit, motiv pentru care corecția lor se află printre cele mai solicitate proceduri.

    Șanțurile nazogeniene apar ca urmare a coborârii țesutului adipos din partea superioară a feței și fac parte din primele semne de înaintare în vârstă. Atenuarea lor cu acid hialuronic  are un efect de întinerire, și șterge aspectul supărat, fața apărând mai luminoasă și relaxată.

    Ridurile periorale (din jurul buzelor) apar în timp și sunt neplăcute pentru paciente. Procedurile locale cu acid hialuronic permit ameliorarea lor și conferă pielii un aspect mai sănătos și mai ferm.

    Injectarea de acid hialuronic la nivelul tâmplelor are doua indicații principale: pentru umplerea concavităților care se formează în timp la acest nivel si care sunt asociate cu înaintarea în vârstă, respectiv pentru rolul de lifting pe care îl are umplerea cu acid hialuronic a acestor structuri.

    Conturarea liniei mandibulare este o procedură des solicitată, întrucât pierderea definiției acestei zone este prezentă fără excepție odată cu trecerea timpului, iar conturul bine definit al mandibulei este perceput ca semn de tinerețe.

Procedura “full-face” se refera la abordarea integrală a feței, unde injectând  anumite puncte și cantități realizăm o rejuvenare generală, și obținem un aspect mai putin trist, obosit sau supărat.

TOXINA BOTULINICĂ

    Toxina botulinică reprezintă tratamentul de elecție al ridurilor de expresie de la nivelul frunții, regiunii dintre sprâncene și din proximitatea ochilor. Efectul său este de relaxare a musculaturii, în așa fel încât amplitudinea mai scăzută a mișcărilor musculare să nu permită producerea ridurilor.

    Tratamentul cu toxină botulinică este reversibil, iar remanența lui se încadrează între 4 și 6 luni, în funcție de mai mulți factori.

    Beneficiile acestei terapii constau în diminuarea sau chiar ștergerea ridurilor existente și în prevenirea formării de noi riduri. Atât timp cât tratamentul este efectuat constant, la un interval de 4-6 luni, putem spune că “înghețăm” timpul.

    Efectul terapiei cu toxină botulinică este spectaculos, iar tratamentul este sigur, rapid si fără discomfort pentru pacient.

    Indicațiile injectarii de toxină botulinică cuprind tratarea ridurilor dinamice din zonele menționate, dar și tratarea hipersudorației, adică a transpirației în exces. Această problemă este frecventă și creează discomfort pacienților, care de multe ori se simt stânjeniți în anumite contexte sociale. Pentru a opri hipersudorația, se administrează botox la nivelul axilelor, palmelor sau tălpilor, în funcție de zona afectată.

    Corecția ridurilor dinamice cu ajutorul toxinei botulinice este poate unul dintre cele mai facile și mai spectaculoase tratamente, cu un rezultat frumos, rapid și eficient, ce oferă pacienților un grad ridicat de satisfacție.

PRP (PLATELET RICH PLASMA  –  ”TERAPIA VAMPIR”)

    PRP, cunoscută și sub denumirea de ”terapie vampir”, este o procedură injectabilă în care folosim o fracțiune din propriul sânge. Practic, se recoltează sânge venos de la pacient, ce se introduce ulterior într-un kit special conceput și se centrifughează, proceduri care permit selectarea și izolarea plasmei bogate în trombocite, așa cum arată și denumirea terapiei. Plasma astfel obținută este injectată ulterior în grosimea dermului de a nivelul feței, gâtului, decolteului, precum și la nivelul feței dorsale a mâinilor, sau la nivelul scalpului.

   Se efectuează mai multe ședințe succesive, iar efectul său se observă în timp. PRP stimulează în mod natural regenerarea și repararea tegumentului, având ca principal efect  sinteza de fibre de neocolagen, care îmbunătățesc semnificativ textura pielii.  

    Terapia PRP are rol regenerator și de prevenție. Efectuată corect și repetat, repară pielea afectată de trecerea timpului și de alti factori agresivi precum fumatul sau expunerea repetată la soare fără protecție eficientă contra razelor UV, și în plus încetinește procesul de îmbătrânire a tegumentului.

    Un alt rol important este acela de regenerare a firului de păr, motiv pentru care se administrează la nivelul scalpului pentru a opri procesul de cădere a părului și a determina creșterea densității acestuia.

    PRP este un tratament sigur și eficient, ce permite ameliorarea calității pielii și oferă un efect anti-aging pe termen lung.

MEZOTERAPIE

   Mezoterapia constă în injectarea unui cocktail compus din vitamine, acid hialuronic si alte substanțe menite să hrănească și să hidrateze tegumentul. Injectarea se face în grosimea dermului, și sunt necesare mai multe ședințe pentru obținerea efectului dorit, urmând ca apoi, în funcție de necesități să se efectueze ședințe de menținere.

    În urma mezoterapiei, pielea va deveni mai hidratată, luminoasă și cu o textură îmbunătățită.

    Mezoterapia se poate efectua la nivelul feței, gâtului, decolteului și în alte zone de interes, precum scalpul, unde are efect benefic asupra firului de păr, diminuând căderea excesivă și îmbunătățind aspectul, structura și densitatea firelor.

TRATAMENTE ENZIMATICE INJECTABILE

    Acest tratament constă în injectarea unui cocktail enzimatic alcătuit în principal din 3 enzime : lipază, liază și colagenază, în concentrații și proporții diferite, în funcție de scopul tratamentului și de zona de interes.

     Una dintre principalele indicații ale acestui tratament este lipoliza enzimatică mai ales de la nivelul bărbiei duble, unde are rolul de a liza depozitele adipoase, diminuându-le. Se poate trata în mod similar și celulita, alte depozite adipoase localizate, fibroza localizata, precum și  cicatricile, atât cele hipertrofice sau cheloide, cât și cele atrofice.

     Tratamentul se efectuează în sedințe repetate, în funcție de stadiul inițial al afecțiunii și de raspunsul pacientului la tratament

PEELING CHIMIC

    Peeling-ul chimic reprezintă o procedură de aplicare a unor substanțe chimice la nivelul feței, având ca scop determinarea descuamării epiteliului vechi și regenerarea ulterioară a acestuia. Pielea nou formată va fi mai fermă, mai fină și calitativ superioară celei pe care o înlocuiește. În funcție de scopul urmărit se poate efectua un peeling mai superficial sau mai profund. Cu cât peelingul este mai profund, cu atât efectul este mai vizibil, dar și perioada de recuperare este mai lungă, tratamentul fiind mai agresiv.

    Indicațiile peelingului sunt ameliorarea ridurilor fine, a petelor tegumentare și ameliorarea texturii pielii. Această procedură nu este recomandată în perioada de vară și se va efectua în sezonul rece.  În funcție de tipul de peeling ales, ședința se va repeta la un interval de timp stabilit.

MICRONEEDLING

   Microneedlingul este o procedură minim invazivă realizată cu ajutorul unui creion special cu microace (pen), prin care se creează multiple microtraumatisme la nivelul zonelor de interes, obligând pielea să se refacă prin construcția de noi fibre de colagen și elastină. În plus, prin microcanalele realizate de către ace, se administrează substanțe cu rol nutritiv și hidratant.

    Rezultatul este încântător : o piele mai elastică, mai fermă și mai sănătoasă, cu riduri mult diminuate și cu aspect întinerit. Ședintele se repetă pentru obținerea unui rezultat stabil și durabil.

    Pe lângă calitatea tenului, microneedlingul are rol și în imbunătățirea aspectului cicatricilor, a vergeturilor și a petelor pigmentare.